Att somna på egen hand

Är stolt som en tupp över mitt lilla hjärta. Sen en dryg vecka tillbaka har han lärt sig att somna på egenhand. Vilket både mamman och pappan är sååå tacksamma för. Innan detta hände så var det inte en lek att försöka natta honom.

Jag kan tänka mig att detta är ett hett ämne, och många småbarnsföräldrar undrar hur man ska gå tillväga. Vi var själva frågetecken och visste inte hur i hela friden detta skulle gå till. Det gjordes ett försök redan för någon månad sedan, men då blev han helt till sig och var såå ledsen. Men så efter rådfrågning av vänner, som har en 2 årig flicka, kände vi oss trygga med att försöka igen. En söndag för en dryg vecka sedan bestämde jag mig för att nu ska vi lära oss det här. Jag gjorde precis som jag brukar innan Truls hoppar i säng. Han får ett bad, ren pyjamas, borsta tänderna, en flaska välling i fåtöljen i hans rum och sedan la jag över honom i sängen, strök honom över håret, sa godnatt och gick ut. Sen somna han på 5 min….

haha. Nä riktigt så enkelt var det inte. Det tog 40 minuter innan det blev tyst. Däremellan hördes allt från joller, till gnäll och när han var riktigt ledsen gick jag lugnt in, gav honom nappen och sa godnatt igen och gick ut. Vilket jag fick göra några gånger innan han somnade.

Kunde knappt tro att det gick så bra. Att han faktiskt somnade själv. Och numera så gör han det alltid, fast det tar betydligt mindre tid än 40 min. Redan andra kvällen tog det knappt 10 min innan han somnade.

Mäkta stolt mami här alltså.
Tiden med vaggande och hyschande är förbi.
Känns som slutet av en era.

4 thoughts on “Att somna på egen hand

  1. Så fint att det funkade..Det viktiga här är att barnet inte blir rädd och känner sig övergiven, utan att man då går in och buffar eller klappar – visar att barnet inte är ensamt.. Har sett barn som blivit helt apatiska av att ligga och skrika.

    1. Ja det funkade så bra för oss 🙂 Ja men precis, så fort han blev ledsen gick jag in och natta om honom. Kram

Comments are closed.